Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ανατολική Μεσόγειος: Δύο κατάρες στην ίδια περιοχή

Του Αθανάσιου Πίτατζη
Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι μέλλον έχει αν μία περιοχή συνδυάζει τις δύο μεγαλύτερες κατάρες (ευλογία για άλλους ανάλογα πως τις χρησιμοποιείς) της εποχής μας. Αυτές οι κατάρες είναι η κατάρα του Πετρελαίου και η κατάρα της Γεωγραφίας.
Η περιοχή μας κατά προσωπική μου άποψη επί αιώνες ήταν το κέντρο του κόσμου λόγω της θέσης της και της γεωγραφίας της στα πλαίσια της Γεωπολιτκής. Ακόμη στα πλαίσια της Γεωενέργειας η περιοχή μας ίσως γίνει η πιο σημαντική παγκοσμίως γιατί θα συνδυάζει καίρια γεωστρατηγική θέση και μεγάλες ποσότητες ανεκμετάλλευτων ενεργειακών πηγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σπάνιες γαίες και υδρίτες μεθανίου το καύσιμο του μέλλοντος όπως λέγεται). Στους υδρίτες μεθανίου θα επανέλθουμε σε επόμενο μας άρθρο, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι υδρίτες είναι στερεή  μορφή υδρογονανθράκων. Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την τεχνολογία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με υδρίτες μεθανίου και ότι μέσα στα επόμενα 10 χρονιά θα είναι εμπορικά διαθέσιμη αυτή η τεχνολογία.

Όσοι θέλουνε παραπάνω πληροφορίες επί του θέματος και γνωρίζουν αγγλικά μπορούνε να δούνε τα παρακάτω βίντεο:
Γεωπολιτική
Η γεωπολιτική βρίσκεται ανάμεσα στην πολιτειολογία, την γεωγραφία και την ιστορία, χωρίς συγκεκριμένα όρια αποδεκτά από όλους. Μελετά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των κρατών σε σχέση με την γεωγραφική τους θέση. Ισχυρίζεται ότι τα πολιτικά, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα κάθε χώρας και περιοχής εξαρτώνται λίγο-πολύ, από την γεωγραφική της θέση στον πλανήτη και τα συναφή χαρακτηριστικά της. [1]
Γεωενέργεια
Η Γεωενέργεια μελετά, αναλύει, εξετάζει και ερμηνεύει την λήψη αποφάσεων σε πολιτικό, στρατηγικό, οικονομικό ακόμη και κοινωνικό επίπεδο, κρατικών, δημόσιων αλλά και ιδιωτικών φορέων σε σχέση και συνάρτηση όχι μόνο με το γεωγραφικό χώρο αλλά και με τους ενεργειακούς πόρους που εκτιμώνται, υφίστανται, που αποδεδειγμένα υπάρχουν, διακινούνται, αξιοποιούνται- επιδέχονται επεξεργασία σε αυτόν. [1]
Οι κατάρες της περιοχής ως ευκαιρία για την Ελλάδα
Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής. Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό αν ολοκληρωθούν τα παρακάτω έργα κομβικής σημασίας για την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια:
-Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη - INGS LNG Greece
-Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - Aegean LNG import terminal
-Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα
-Αγωγός ΤΑΡ (Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας)
-Αγωγός ITGI (Αγωγός φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Τουρκίας – Ελλάδας και Ιταλίας)
-Αγωγός East Med (Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης.)
-Αγωγός  IGB (Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG)). [2]
Η Ελλάδα στην παραπάνω περίπτωση χρησιμοποιεί την γεωστρατηγική της θέση  σαν πλεονέκτημα και όχι σαν κατάρα.
Η Ελλάδα ως χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων, σε αυτήν την περίπτωση εκμεταλλευόμαστε την κατάρα των υδρογονανθράκων μέσω σωστών συμμαχιών (βλέπε τριμερής συμμαχία Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος) και σωστών συγκυριών (αλλαγή τους status quo’ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά ευρύτερα και της Μέσης Ανατολής).
Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν όταν αναφερόμαστε στο πετρέλαιο ότι μιλάμε για μια πηγή παροχής χρημάτων. Θα τους απογοητεύσουμε γιατί για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θέλει δεκαετίες προσπάθειας και πολλές επενδύσεις ( βλέπε άρθρο μου για την Νορβηγία εδώ:http://energypress.gr/news/gnomi/Norbhgia-h-hwra-twn-petrelaiwn-Ellada-h-epomenh-Norbhgia-toy-Notoy ). Επίσης η χώρα θα χρειαστεί και να εκπαιδεύσει ολόκληρες γενιές νέων επιστημόνων που θα στελεχώσουν τις ξένες και εγχώριες εταιρείες που θα ασχοληθούν με τον τομέα αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι πολλές γιατί οι κλάδοι που θα αναπτυχθούν είναι οι εξής:
-Εταιρείες εξόρυξης (βλέπε Energean Oil and Gas )
-Μεταφορά των υδρογονανθράκων μέσω πλοίων ή φορτηγών η τραίνων
-Διυλιστήρια
-Τράπεζες
-Δημιουργία Χρηματιστηρίου ενέργειας
-Εταιρείες εντοπισμού νέων κοιτασμάτων
-Ναυπηγία ειδικευμένα για κατασκευές υδρογονανθράκων όπως οι εξέδρες πετρελαίου εξόρυξης
-Χημική βιομηχανία αλλά και βιομηχανίες που θα παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την βιομηχανία των πετρελαίων.
Είναι εμφανές ότι αν Ελλάδα χρησιμοποιήσει σωστά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έχει θα έχει σχεδόν καθόλου ανεργία, θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ, σταδιακή αποπληρωμή του χρέους αλλά και σημαντική ενίσχυση στης διπλωματικής και γεωπολιτικής ισχύς της χώρας.
Τελικό Συμπέρασμα
Αν κρίνουμε από τα παραπάνω το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο ίσως είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόμαστε γιατί αν βάλουμε στο παιχνίδι και την ύπαρξη σπάνιων γαιών και των υδριτών μεθανίου το παιχνίδι που θα διεξαχθεί στην περιοχή μας είναι πολύ απρόβλεπτο. Θα έχουμε μία πολύπλοκη σχέση συμφερόντων όλων των παγκόσμιων κύριων γεωπολιτικών δρώντων που θα θέλουνε το μερίδιο τους στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή.
Μια προσωπική πρόβλεψη για το μέλλον: Το 2020 μπορεί να μας ανακοινώσουν ότι η Ελλάδα κατέχει από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδριτών μεθανίου, ίσως το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο είναι για τους υδρίτες μεθανίου και όχι για τα συμβατικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
* Αθανάσιος Πίτατζης, Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μεταπτυχιακός φοιτητής 2014-2015 στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα) στο Μεταπτυχιακό Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου
[1] Ορισμοί της Γεωενέργειας  και της Γεωπολιτικής   από το περιοδικό Ενεργειακή Ασφάλεια και Ελλάδα, ειδική έκδοση του περιοδικού ελληνική άμυνα και τεχνολογία, του Ιωάννη Βιδάκη και Γεώργιου Μπάλτου
[2] Πληροφορίες για τα αναμενόμενα έργα από το άρθρο: Mega Ενεργειακά Έργα: H ταυτότητα των 12 project που κάνουν την Ελλάδα υπέρ-κόμβο, http://domisikat.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1094:mega-h-12-project-&catid=115:2012-05-27-20-52-50&Itemid=146

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου